Brandwerende rolluiken

Brandwerende rolluiken worden meestal voor grote openingen toegepast. Wanneer voor schuifdeuren voldoende ruimte naast of boven de opening ontbreekt, en wanneer de keuze voor een draaideur in verband met bijvoorbeeld de afmetingen niet voor de hand ligt.

Brandwerende scheiding

Brandwerende rolluiken worden opgerold op een as boven de dagopening die rust op twee consoles. Een rolluik wordt normaliter niet telkens geopend en gesloten wanneer de doorgang wordt gebruikt, maar staat gedurende het dagelijkse gebruik van de doorgang in geopende (opgerolde) toestand. De inzet van brandwerende rolluiken is primair bedoeld om bij brand een brandwerende scheiding tussen bijvoorbeeld compartimenten te verkrijgen.

Zwaarder dan brandwerend rolscherm

Een brandwerend rolluik bestaat uit een aantal verzinkt stalen lamellen die zijn gevuld met steenwol. In verband met het gewicht van deze stalen lamellen zijn de as waarop de lamellen worden gerold, de consoles en de motor zwaarder uitgevoerd dan bij een brandwerend rolscherm het geval is. Een rolluik moet dan ook altijd elektrisch worden bediend en is dan te sluiten met behulp van een  sleutelschakelaar of een drukknop.

Situatie bij brand

Een brandwerend rolluik sluit bij een brand na een signaal van de brandmeldcentrale of een zelfstandig werkende rookdetectieset. De motor kan zo worden uitgevoerd dat het rolluik toch zelfsluitend is bij een eventuele stroomuitval. Indien hiervoor niet wordt gekozen moet de voeding bij brand zeker worden gesteld, opdat de opening bij brand toch wordt afgesloten. Een rolluik wordt voorzien van een noodhandbediening en mag in de regel niet in een vluchtroute worden opgenomen. Rolluiken zijn afhankelijk van de afmetingen 60 of 120 minuten brandwerend, en kunnen in tegenstelling tot een firescreen niet met de hand worden opgelicht, zodat ze ook als een echte afscheiding tussen compartimenten kunnen worden ingezet.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over brandwerende rolluiken, de toepassingen ervan of informatie over de prijzen, bel 053 432 77 94 of laat hier uw gegevens achter.