Brandwerende rolschermen

Een brandwerend rolscherm, of een “firescreen”, is een relatief nieuwe ontwikkeling op het gebied van brandwerende afdichtingen. Het is een scherm opgebouwd uit een technisch weefsel dat met bijvoorbeeld staalvezels is versterkt waarmee een opening brandwerend kan worden afgesloten. Op het weefsel is een laag aangebracht die bij brand zal opschuimen, zodat ook aan de wettelijk vereiste isolatiewaarde voor wat betreft straling wordt voldaan.

Maatwerk rolschermen

Rolschermen worden projectmatig en altijd op maat gemaakt. De WBDBO (Weerstand tegen Brand Doorslag en Brand Overslag) bedraagt meestal 30, 60 of 120 minuten, en is mede afhankelijk van de afmetingen van het screen. Screens kunnen in zeer grote afmetingen worden geleverd, maar in de regel is het zo, dat de brandwerendheid afneemt naarmate de afmetingen van de opening toenemen. De door ons geleverde screens zijn volgens NEN 6069 of EN 1634-1 getest en voldoen daarmee aan de wettelijk geldende testcriteria. Ze zijn getest op ontvlambaarheid, bezwijken, vlamdichtheid van de naden en isolatie betrokken op de straling.

Ook rolschermen die aan het isolatiecriterium betrokken op de temperatuur voldoen, of uitsluitend een weerstand tegen rookdoorgang bezitten, maken deel uit van ons leveringsprogramma.

Werking bij brand

Bij brand geeft een rookmelder of een brandmeldcentrale een signaal af aan de besturingskast van het rolscherm. Boven de dagopening bevindt zich een stalen buis die rust op 2 consoles die links en rechts boven/naast de dagopening op de wand worden gemonteerd. In deze stalen buis is een motor aangebracht waarmee deze buis rond kan draaien. Op deze buis is een technisch weefsel bevestigd dat naar beneden zal zakken zodra deze as ronddraait.  Het scherm zakt in een stalen zijgeleiding naar beneden tot op de vloer, zodat de opening helemaal brandwerend wordt afgesloten. De buismotor kan handmatig, voor bijvoorbeeld testdoeleinden, worden bediend met een sleutelschakelaar of een drukknop.

Rolscherm versus rolluik

Het principe van een rolscherm komt in grote lijnen overeen met dat van het al langer bekende brandwerende rolluik.  In verband met de toegepaste materialen kunnen de motor, buis, consoles en de randdetails echter allemaal veel lichter worden uitgevoerd. Een rolscherm is dan ook  aanmerkelijk goedkoper dan een stalen rolluik in dezelfde afmetingen.

De voordelen van een brandwerend rolscherm

  • Goedkope en lichte constructie
  • Weinig inbouwruimte nodig
  • Verkrijgbaar in grote afmetingen

 Waar moet u op letten bij een brandwerend rolscherm

Een rolscherm is niet echt een afsluiting. Het gesloten scherm is namelijk gewoon met de hand op te tillen. Een firescreen mag in de regel niet in een vluchtroute worden toegepast. Verder zijn brandwerende rolschermen in verband met slijtage aan het weefsel en afhankelijk van het type niet altijd geschikt om regelmatig te worden geopend en gesloten. In de regel staat een firescreen dus altijd open en doet ze uitsluitend dienst bij een eventuele brand.

Het sluiten van een brandwerend rolscherm

Het automatisch sluiten van een screen gebeurt standaard door de besturingskast van een screen op een brandmeldcentrale aan te sluiten. Indien geen brandmeldcentrale aanwezig is, kan het firescreen door ons worden voorzien van een zelfstandig werkende rookdetectieset. De dagopening wordt dan alsnog bij een brand op automatisch wijze brandwerend afgesloten.

Om het sluiten van een firescreen ook bij een stroomuitval te kunnen garanderen kunt u overwegen om het  firescreen op een noodstroomcircuit aan te sluiten en de voedingsleidingen brandveilig uit te voeren. Ook kunt u bijvoorbeeld de motor van het firescreen in 24 volt uitvoeren en voorzien van een accupakket, zodat u altijd verzekerd bent van een werkend rolscherm. Omdat de motor van een firescreen relatief licht is uitgevoerd, biedt een noodstroomaccu een verhoudingsgewijs goedkope en betrouwbare oplossing.  Zowel noodstroomaccu als rookmelders zijn optioneel bij een firescreen verkrijgbaar.

Met en zonder afdekkap verkrijgbaar

De bovenunit van een rolscherm is niet bij alle types voorzien van een afdekkap. In een industriële omgeving, of wanneer de rol boven het plafond is aangebracht, zou een afdekkap onnodig kostenverhogend werken. Om bijvoorbeeld esthetische redenen, of in verband met een toepassing in de voedingsmiddelenindustrie, kunnen echter wel alle types rolschermen worden voorzien van een afdekkap. Deze kap kan op kleur worden gemoffeld, op een afschot worden geproduceerd (voedingsmiddelenindustrie), of in r.v.s. worden uitgevoerd. Ook de zijgeleiding kan in r.v.s. worden uitgevoerd. Een flitslicht, slow-whoop, een extra sleutelschakelaar, nooddrukknop, noodstroomaccu en rookmelders zijn eveneens optioneel verkrijgbaar.

Wanneer het screen tegen een (te) lichte scheidingswand moet worden gemonteerd, of wanneer sprake is van een voor de montage ongeschikte of niet vlakke bevestigingsconstructie, kunnen wij ook een stalen draagportaal voor u verzorgen. Het draagportaal is voorzien van een brandwerende bekleding.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over brandwerende rolschermen, de toepassingen ervan of informatie over de prijzen van rolschermen, bel 053 432 77 94 of laat hier uw gegevens achter.